FRITID: Vi besøker Norske Speedcubers

norske speedcubersOSLO JUNI 2013. I Ole Johan Dahls hus på Blindern gir lyden av klikkende Rubik’s kuber gjenlyd i korridorene. I et klasserom i andre etasje sitter rundt 25 spente ungdommer som nå skal delta i en av årets kubekvelder, en Speedcubing- konkurranse.

speedcubingSpeedcubing er, som dere kanskje forstår ut i fra navnet, å løse en Rubiks kube raskest mulig. For mange er det en umulig oppgave å løse den i det hele tatt, men for disse unge menneskene er det kun snakk om å løse den på kortest mulig tid. Her er det ikke snakk om minutter, men sekunder. Vi ser noen som blir ferdige på 48 sekunder, 30 sekunder, 12 sekunder, og vi velter nesten av stolen når vi ser en som løser kuben på 7 sekunder! Er det mulig? Ja, for han vi nettopp har sett i aksjon er nemlig norgesmester Morten Arborg (17, Skedsmo). Både han og kjæresten Luna Kokvik (17, Skjetten) deltar i dagens konkurranse.
Ikke noe mattegeni
Morten kjøpte sin første kube på Clas Ohlson, fant forskjellige måter den kunne løses på, til han plutselig var Norges raskeste. Luna ble smittet av interessen da hun og Morten ble kjærester, og de sitter ofte hjemme og «kuber» sammen. Det å klare å løse en slik kube har av ukjente grunner blitt sammenlignet med det å være flink i matte og logisk tenkning, men både Morten og Luna er enige i at noe mattegeni trenger man ikke å være! Dette er en aktivitet for alle som liker en utfordring.
«Jeg pleide å tenke at jeg ikke var god i noen ting, helt til jeg klarte å løse en kube! Da tenkte jeg at klarer jeg dette, kan jeg greie mange andre ting! Det gav en enorm mestringsfølelse», forklarer Luna ærlig. Hun brukte mellom en og to uker på å lære seg å løse kuben, ved å se Youtube- videoer av folk som løser den. Det er ingen dyr hobby å ha heller; man trenger jo egentlig bare én kube, som koster alt fra 60 til 300 kr.
-Det er mange fordeler knyttet til denne hobbyen. Er man med på konkurranser, slik som disse ungdommene, blir man fort kjent med mange mennesker som har samme interesse. Det er også ofte konkurranser i utlandet, noe som gjør at man kan praktisere og bli god i andre språk, og kubeløsning kan være med å utvikle evnen til å finne logiske løsninger, forteller Luna.
På CV’en
Både Luna og Morten har skrevet at de deltar i speedcubing-konkurranser på CV’en, noe de er stolte av å ha der. En arbeidsgiver vil da forstå at dette er en tålmodig, lærenem og ivrig person, og dette er gode egenskaper på alle slags arbeidsplasser! Raske i tankegangen og i fingrene kan man også si om disse menneskene; Luna’s uoffisielle rekord er på 30 sekunder, mens Morten har greid det på fem sekunder!
Artikkelen er publisert av Camilla Veland